Maroko to różnorodność smaków i aromatów. Niestety, nie poznamy ich żywiąc się wyłącznie w hotelu – tam potrawy są zwykle niedoprawione, często króluje kuchnia europejska. Warto wyjść na miasto, by spróbować wyśmienitych i niedrogich potraw kuchni marokańskiej. Poniżej przedstawiamy listę top 10 przysmaków, których szczególnie warto skosztować w Maroku.
Maroka?ski tagine
Tagine jest najpopularniejszą potrawą w Maroku. Serwowana jest w każdym barze, w różnych wariacjach smakowych. Wersje wegetariańskie, z dodatkiem ryb, kurczaka albo wołowiny i zawsze kiszonej cytryny. Danie podawane jest w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Ceny zaczynają się już od 10 DH.
Owoce morza
W Maroku koniecznie powinniśmy skosztować też ryb owoców morza. W Agadirze czy As-Sawirze jest bardzo dużo barów, gdzie zjemy bardzo smacznie. Krewetki, kalmary i małe rybki smażone na głębokim oleju, podawane z chlebkiem kobz. Do tego, dla chętnych, woda z butelce po coca-coli. Za sporą porcję, którą mogą najeść się nawet dwie osoby zapłacimy około 20 DH.
Pastilla
Jako przekąskę przed daniem głównym albo szybki posiłek podczas zwiedzania zakątków Maroka, warto wybrać pastillę. Tradycyjnie ciasto nadziewane było mięsem gołębim, dziś używa się drobiu lub owoców morza. Pastilla szczególnie popularna jest w Fezie.
Maroko | Czas na tadżin! (by novica )
Zupa harira
Ta smaczna i pożywana zupa jest najpopularniejszą w Maroku. Często podawana jest jako przystawka przed daniem główny. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca. W zupie obowiązkowo powinny znaleźć się też cebula oraz mięso. Istnieje też wegetariańska wersja Hariry – marakszija.
Kuskus
Charakterystyczną potrawą dla Maroka jest kasza kuskus. Najczęściej podawana jest z mięsem i warzywami, ale Marokańczycy spożywają ją też na słodko, np. z rodzynkami.
Maroko | Słodka marokańska herbata (by thibaut_demare )
Sok z pomarańczy
Na ka?dym suku dostaniemy ?wie?o wyci?ni?te soki z pomara?czy. Najpopularniejsze s? oczywi?cie te sprzedawane na placu D?emaa El-Fna, w poustawianych obok siebie stoiskach. Niestety, sprzedawcy cz?sto oszukuj? i do soku dolewaj? wod?. Za szklank? soku zap?acimy 4-5 DH.
Opuncja figowa
W Maroku koniecznie powinniśmy też spróbować owoców opuncji figowej. Pod kolczastą skórą kryje się przepyszny, słodki i soczysty owoc. Nie bierzmy ich do rąk. Sprzedawca sprawnie nam je obierze, dzięki czemu unikniemy wyciągania kolców z palców. Opuncja figowa kosztuje około 1-2 DH.
Marokańska herbata, czyli berber whisky
Berber whisky to aromatyczna, bardzo słodka herbata. Jest to obowiązkowy napój do każdego posiłku.
Przekąski prosto z Maroka
Na ulicach Maroka często widoczne są stoiska z przekąskami. Popularne są tu słonecznik oraz orzeszki ziemne (w posypce lub panierce). Smaczna jest też kukurydza prażona oraz chipsy – robione domowym sposobem.
Marokańskie desery
Nie zapomnijmy też o marokańskich słodkościach. Oprócz świeżych owoców warto spróbować naleśników z miodem czy rogalika kaab el ghzal.
Maroko | Kuskus z warzywami (by novica )
Maroko | Stoisko z sokami (by davidrosenphotography )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość