Berber whisky, wbrew swojej nazwie, nie ma nic wspólnego z alkoholem. Jest to tradycyjna aromatyczna herbata. Berberowie uważają, że ten gorący napój jest najlepszym sposobem na złagodzenie odczuwania wysokiej temperatury na pustyni.

Marokańska berber whisky – sposób przygotowania i podania

Celebracja picia herbaty jest też bardzo ważnym elementem życia społecznego. Berber whisky pije się o różnych porach dnia, ale zawsze po trzy szklaneczki. Jak głosi Marokańskie przysłowie:

„Pierwsza szklanka jest gorzka jak życie.
Druga jest tak silna, jak miłość,
Trzecia z nich jest tak słodka jak śmierć.”

Berber whisky przygotowuje się zaparzając zieloną herbatę typu gunpowder (mocno zwinięte liście przypominają wyglądem proch) ze świeżymi liśćmi mięty nana oraz dużą ilością cukru (powinno być 5 łyżeczek cukru na każdą łyżeczkę suszonych liści herbaty).

Oczywiście wywar taki zaparzany jest w czajniczku, z którego następnie przelewa się go do szklanek.  Jeśli na herbacie powstanie charakterystyczna piana oznacza to, że wywar się udał.

Maroko | Tu herbata smakuje najlepiej
Maroko | Tu herbata smakuje najlepiej (by indiepants)

Maroko | Mocna herbata podczas upału skutecznie gasi pragnienie
Maroko | Mocna herbata podczas upału skutecznie gasi pragnienie (by hoteltangerina)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy