Harira jest tradycyjną gęstą zupą Marokańską, znaną i serwowaną także w Algierii. Tradycyjnie jadło się ją podczas Ramadanu, jednak obecnie podawana jest w restauracjach przez cały rok.

Z czego przyrządza się marokańską harirę?

Harira to pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa, wywodząca się z kuchni berberyjskiej. Bazą hariry suszone warzywa, w szczególności cebula oraz mięso: baranina, wołowina lub drób. Reszta dodatków zależy od fantazji kucharza. Mogą nimi być:

  • ciecierzyca lub soczewica
  • fasola
  • pomidory
  • seler
  • smen (zjełczałe masło)
  • pietruszka i marchewka
  • cukinia

Bardzo ważnym dodatkiem, nadającym zupie jej charakterystyczny smak, są użyte do jej przyrządzenia zioła i przyprawy. Najczęściej harirę doprawia się kolendrą, szafranem, pieprzem, kurkumą i imbirem.

Zupę podaje się skropioną sokiem z limonki z makaronem, kuskusem lub ryżem i ugotowanym na twardo jajkiem oraz słodkim dodatkiem w postaci daktyli.

Harira występuje także w wersji wegetariańskiej. Nazywana jest wówczas marakszija.

Maroko | Marokańska harira
Maroko | Marokańska harira (by fotos_dos_ornelas)

Maroko | Harira - gęsta, aromatyczna zupa
Maroko | Harira - gęsta, aromatyczna zupa (by beckayork)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy