Ghoriba w języku marokańskim oznacza „tajemnicę”. Ciasteczka ghoriba są właśnie tajemnicą smaku. To słodkie okrągłe łakocie posypane migdałami lub sezamem.

Jak smakują ciastka ghoriba?

Ciasteczka ghoriba są słodkie, kruche i chrupiące i występują w wielu wariantach smakówych: z migdałami, sezamem, skórką z pomarańczy lub cytryny, cynamonem, wodą z kwiatu pomarańczy. Z innych dodatków można wymienić orzechy, wirórki kokosowe, kakao.

Ciasto wyrabia się z mąki (semoliny), masła i cukru, a sam przepis na ciasteczka jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Choć ciasteczka ghoriba można kupić w całym Maroku, to za najpyszniejsze uchodzą te wyrabiane w Fezie. Je się je zazwyczaj do popołudniowej szklaneczki Berber whisky, która doskonale się z nimi komponuje.

Przepis na ciasteczka ghoriba z sezamem i migdałami

Składniki:

  • 100 gram sezamu
  • 100 gram semoliny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Sezam należy uprażyć na suchej patelni aż się zarumieni. 
  2. Ostudzony, uprażony sezam mielimy na mąkę.
  3. Dodajemy do niego proszek do pieczenia, semolinę, sól oraz cukier i dokładnie mieszamy.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i kładziemy na niej uformowane łyżką ciasteczka.
  5. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Apetyczne ciasteczka ghoriba
Apetyczne ciasteczka ghoriba (by fugzu's buddy icon fugzu)

Maroko | Stragan ze słodyczami w Marrakeszu
Maroko | Stragan ze słodyczami w Marrakeszu (by mossaiq)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy