Najpiękniejszą pamiątką z każdej podróży są oczywiście wspomnienia i cała masa zdjęć, ale często też rzeczy kupione w lokalnych sklepach. Jeśli nie przekonują nas magnesy, figurki czy pocztówki, warto zastanowić się nad produktami spożywczymi, które podczas uczty w kuchni przypomną nam Maroko.
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny są nieodłącznym dodatkiem tażina z kurczakiem i oliwkami. Jeśli rozsmakowaliśmy się w nim, warto zakupić kilka do naszej domowej spiżarni. Kiszone cytryny sprzedawane są na sztuki, w słoikach lub plastikowych pojemnikach.
Harissa
Jeśli lubimy ostre potrawy, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w harissę. Sprzedawana w każdym sklepie spożywczym, markecie i bazarze. Najczęściej w szklanych słoikach, ale też i na wagę. Harissa podkreśli smak sosów, zup i mięs. Idealnie też nadaje się na kanapki.
Marokańska herbata
Marokańczycy uwielbiają pić herbatę – Berber whisky. Świeże liście mięty mieszane są z zieloną herbatę typu gunpowder i dużą ilością cukru. Oczywiście nie ma sensu przywozić z Maroka świeżej mięty, tę możemy posiać w ogródku albo na balkonie. Warto jednak z marokańskim sklepie zwrócić uwagę na szeroki wybór herbat. Prym wiedzie oczywiście gunpowder, ale w sprzedaży są też zwykłe zielone herbaty oraz werbena.
Maroko | Aromatyczne przyprawy (by roubicek )
Przyprawy kuchni berberyjskiej
Kuchnia maroka?ska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Wszystko to dzi?ki... przyprawom. Najpopularniejsz? jest Ras el Hanout, czyli mieszanka kilkudziesi?ciu sk?adników. Jej sk?ad mo?e si? ró?ni? w zale?no?ci od sklepu/producenta. Najcz??ciej s? to jednak: kumin, kurkuma, ró?ne rodzaje papryk, cynamon i ziele angielskie. W aptekach berberyjskich sprzedawane s? te? przyprawy do ryb, sosów i zup. Mo?na te? kupi? opakowania z jednym rodzajem zió? i przypraw, np. czarnuszk?, szafran, kardamon czy mi?t?.
Orzechy i bakalie
Spacerując po marokańskich bazarach zwróćmy też uwagę na przepyszne orzechy i bakalie – suszone na słońcu.
Oliwki
W sklepach i na bazarach znajdziemy również wyśmienite oliwki – zielone lub czarne. Można je kupić na wagę, ale jeśli zamierzamy przewieźć je do kraju, lepiej zaopatrzyć się w oliwki w słoiku.
Olej arganowy z Maroka
Argan nazywany jest płynnym złotem Maroka. Stosowany jest w kosmetyce, ale i kuchni. Olej arganowy jest jednym z najwytrawniejszych olejów – prawdziwa uczta dla podniebienia.
Oliwa z oliwek
Maroko słynie też z przepysznej oliwy z oliwek. Najlepiej kupować „extra virgin” z pierwszego tłoczenia, zawsze w ciemnej butelce lub puszce.
Maroko | Olej arganowy domowej produkcji (by elainnedickinson )
Maroko | Kiszone cytryny (by travelista )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość