Większość marokańskich potraw ugotowanych jest na bazie mięsa. Królują tu ryby i owoce morza, kurczak, wołowina. Wegetarianie nie powinni się jednak zrażać! W restauracyjnym menu z pewnością każdy znajdzie przynajmniej jedno danie bez mięsa.

Czas na marokańskie śniadanie

Śniadania, tak jak cała kuchnia marokańska mogą być bardzo różnorodne. Królują tu słodkie bułki, dżemy, jajecznice, omlety z ziemniakami, baghrir (drożdżowe naleśniki dziurkami na wierzchu), msemen (naleśniki-chlebki, najczęściej ze słodkim nadzieniem) albo harcha (smażone chlebki z kaszy manny i mąki kukurydzianej, podawane na słodko lub wytrawnie). Nie może tez zabraknąć świeżych warzyw oraz serów.

Coś na obiad…

Pierwszym marokańskim daniem, które jako pierwsze przychodzi nam na myśl jest oczywiście tagine. Znajduje się w menu każdej restauracji. Przed daniem głównym często podawana jest harrira – zupa z cieciorką. Niestety, mimo że nie pływają w niej kawałki mięsa najczęściej jest na nim gotowana. Przed zamówieniem lepiej się upewnić.

W Maroku niezwykle popularna jest też kasza kuskus. Podawana jest najczęściej z taginem lub roślinami strączkowymi, na ciepło lub zimno. Co ciekawe, kuskus może być też serwowany w formie deseru. Przykładowe dania z jej dodatkiem: masfouf (z masłem i zielonym groszkiem), belhalib (z ciepłym mlekiem i cebulą). Wegetarianie mogą spróbować też marynowanych bakłażanów z sosem tahini, schlada – cieciorkę z karmelizowaną cebulą oraz wiele sałatek, często z dodatkiem kaszy kuskus albo cieciorki.

Maroko | Kuchnia marokanska zachwyca różnorością barw i smaków
Maroko | Kuchnia marokanska zachwyca różnorością barw i smaków (by daniel-cavalcante )

 

Gdy szkoda nam czasu na biesiadę przy stole, można kupić bocadillo – bagietkę z dodatkiem oliwek, sałaty, cebuli i ziemniaków. Jest to sycąca i bardzo smaczna przekąska serwowana na ulicach większych miast. Popularna głównie w północnej części Maroka.

A co na deser?

A co po obiedzie? Oczywiście deser! Świeże albo suszone owoce, orzechy lub marokańskie przysmaki: pudding ryżowy, kaab el ghzal (ciasteczka w kształcie półksiężyców, nadziewane pastą migdałową), m'hanncha (ciasto z nadzieniem migdałowym w kształcie… węża) albo halwa dyal makina (ciastka, których końcówki zanurzone są w czekoladzie).

Maroko | Chlebki harcha
Maroko | Chlebki harcha (by geowombats )

Maroko | A na deser – świeże owoce
Maroko | A na deser – świeże owoce (by walkercarpenter )

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy