Pastilla jest potrawą świąteczną, często spotykaną także na marokańskich stołach weselnych. Podaje się ją jako przekąskę przed głównym daniem. Nazwa tego marokańskiego ciasta wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza "tabletkę, pastylkę" lub "małe ciasto".
Maroka?ska pastilla ? przepis
Pastilla jest daniem prawdziwie wykwintnym, a jej przygotowanie zajmuje wiele godzin. Na tę wyjątkową potrawę kuchni marokańskiej składa się delikatne ciasto zwane "warką" (przypominające ciasto francuskie) oraz mięsny farsz z migdałami.
Tradycyjnie farsz pastilli robi się z mięsa gołębia, jednak obecnie często zastępowane jest ono drobiem, mięsem perliczek, podrobami czy owocami morza. Mięso wymieszane jest z pietruszką, cebulą, cytryną, jajkami na twardo i migdałami. Danie przyprawia się cynamonem, szafranem oraz cukrem.
Podawana z farszem z owoców morza pastilla nie jest może daniem tradycyjnym, ale za to jego bardzo pyszną, nowoczesną odmianą.
Gotową pastillę polewa się lukrem i serwuje się w całości lub pokrojoną w trójkąty jak pizzę.
Gdzie w Maroku można zjeść najlepszą pastillę?
Najlepszą pastillę można skosztować w Fezie, gdzie sprzedawana jest praktycznie w każdej restauracji i na wielu ulicznych straganach.
Maroko | Degustacja pastilli w Fezie (by rkilpatrick21)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość