Pastilla jest potrawą świąteczną, często spotykaną także na marokańskich stołach weselnych. Podaje się ją jako przekąskę przed głównym daniem. Nazwa tego marokańskiego ciasta wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza "tabletkę, pastylkę" lub "małe ciasto".

Marokańska pastilla – przepis

Pastilla jest daniem prawdziwie wykwintnym, a jej przygotowanie zajmuje wiele godzin. Na tę wyjątkową potrawę kuchni marokańskiej składa się delikatne ciasto zwane "warką" (przypominające ciasto francuskie) oraz mięsny farsz z migdałami.

Tradycyjnie farsz pastilli robi się z mięsa gołębia, jednak obecnie często zastępowane jest ono drobiem, mięsem perliczek, podrobami czy owocami morza. Mięso wymieszane jest z pietruszką, cebulą, cytryną, jajkami na twardo i migdałami. Danie przyprawia się cynamonem, szafranem oraz cukrem.

Podawana z farszem z owoców morza pastilla nie jest może daniem tradycyjnym, ale za to jego bardzo pyszną, nowoczesną odmianą.

Gotową pastillę polewa się lukrem i  serwuje się w całości lub pokrojoną w trójkąty jak pizzę.

Gdzie w Maroku można zjeść najlepszą pastillę?

Najlepszą pastillę można skosztować w Fezie, gdzie sprzedawana jest praktycznie w każdej restauracji i na wielu ulicznych straganach.

Maroko | Degustacja pastilli w Fezie
Maroko | Degustacja pastilli w Fezie (by rkilpatrick21)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy