Maroko ma wiele symboli. Dla jednych kraj ten kojarzy się z miejscami, dla innych na przykład z jedzeniem czy przedmiotami, które można kupić na suku. Lista może być długa, ale my przestawiamy te symbole, które nam kojarzą się ze słonecznym Marokiem.
Tadżin – narodowe danie Marokńczyków
Pierwszym daniem które przychodzi nam do głowy myśląc o Maroku to właśnie tadżin. W końcu to narodowe danie Marokańczyków serwowane niemal w każdej restauracji. Ryba albo mięso kurczaka lub wołowiny z dodatkiem warzyw, pływające w smacznym sosie. Ta popularna potrawa podawana jest w stożkowym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jest to też najczęściej przywożona pamiątka przez turystów. Dzięki niej (i kilku dodatkom, np. przyprawom) można odtworzyć danie, które jedliśmy w Maroku.
Olej arganowy z Maroka
Płynne złoto Maroka, czyli olej arganowy (kosmetyczny lub spożywczy) to najpopularniejszy produkt w Maroku. Sprzedawany w sklepach z pamiątkami, ogólnospożywczych, na bazarach oraz w aptekach. Olej arganowy posiada wiele drogocennych właściwości i wytwarzany jest tylko w Maroku. Warto wybierać te droższe, najlepiej w aptekach berberyjskich albo sprawdzonych sklepach kosmetycznych – wtedy będziemy mieli pewność, że jest to prawdziwy olej arganowy.
Maroko | Sklep pełen aromatycznych przypraw (by Dan Lundberg )
Kozy na drzewie
Kozy na drzewach arganowych to kolejny symbol Maroka. Zobaczymy je tylko w okolicach Agadiru. Zachowujmy się przy nich cicho i spokojnie, bo łatwo je spłoszyć. W pobliżu zawsze stoi opiekun oczekujący na drobną zapłatę.
Marokańskie bazary
Kolorowe, niezwykle głośne o przenikających się smakach – bazary. Oferujące dosłownie wszystko: od magnesów na lodówki, przez kosmetyki, artykuły spożywcze, ubrania, aż po meble. Na wielu stoiskach sprzedawane przedmioty wyrabiane są ręcznie, czasem możemy to zobaczyć. W każdym z tych miejsc obowiązuje zasada targowania się. Marokańczycy, w przeciwieństwie do innych narodów, są bardzo uprzejmi, mniej natarczywi czy agresywni. Targowanie się to więc czysta przyjemność.
Przyprawy
Kuchnia marokańska charakteryzuje się ostrymi smakami. Wspominając spacery po sukach, przed oczami pojawiają nam się często kolorowe stożki, pod którymi ukrywają się aromatyczne zioła i przyprawy. To one nadają smak każdej z potraw. W kuchni marokańskiej królują takie przyprawy, jak: kolendra, mięta, szafran, kurkuma albo Ras el Hanout.
Opuncja figowa
A jaki owoc kojarzy się z Marokiem? Oczywiście opuncja figowa, nazywana też kaktusem. Słodka, orzeźwiająca i… pełna kolców. Dostępna na każdym bazarze. Coraz popularniejsze stają się olejki z pestek owoców opuncji – bardzo drogie, o wielu właściwościach odżywczych.
Opowiadacze baśni
Spacerując po marokańskich bazarach dostrzeżemy tłum ludzi wsłuchujących się w słowa jednego człowieka – to opowiadacz baśni. Jego tonacja głosu, mimika twarzy, gestykulacja rąk przeniesie w krainę baśni również nas, mimo że możemy nie zrozumieć żadnego z wypowiadanych słów.
Maroko | Biżuteria z motywem ręki Fatimy (by just_a_cheeseburger )
Krzyż berberyjski i ręka Fatimy
Krzyż d’Agadez i ręka Fatimy to jedne z najbardziej rozpoznawalnych marokańskich symboli. Pojawiają się jako biżuteria czy kołatka do drzwi.
Berber whisky
Z Marokiem kojarzy się nam również aromatyczna miętowa herbata serwowana w każdym barze, restauracji oraz na targach. Tu nazywana jest berber whisky chociaż oczywiście nie zawiera alkoholu.
Czas na herbatę (by rachidahitass )
Maroko | Kozy na drzewach to niecodzienny widok (by cgranycome )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość