Olejek arganowy w ostatnim czasie zyskał ogromną popularność. Zawdzięcza ją swej wszechstronności w stosowaniu, a także licznym właściwościom prozdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. Coraz częściej można go spotkać jako składnik wielu kosmetyków, zarówno do pielęgnacji ciała jak i włosów. Idealnie w tej roli sprawdza się również czysty, naturalny olejek.
Owoce arganowca
Naturalny olej arganowy to płynna substancja oleista o jasno żółtej barwie, pozyskiwana z orzechów drzewa arganowego (Argania Spinosa). Te cierniste drzewa rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniego Maroka, głównie na obszarze pomiędzy As-Sairą, a Agadirem (tylko tam można zobaczyć skaczące po drzewach kozy). Drzewa arganowe rodzą owalne, mięsiste owoce o barwie zielonej po jasnożółtą. W każdym owocu znajduje się od 1 do 3 orzechów w kształcie przypominające migdały.
Jak powstaje olej arganowy?
Produkcja oleju arganowego to bardzo pracochłonny i długotrwały proces. Według niektórych źródeł na wyprodukowanie 1 litra oleju potrzeba około 30 kg owoców i 20 godzin pracy. Największą trudność sprawia i najwięcej czasu pochłania rozbijanie orzechów, których skorupa jest nawet 16 razy twardsza niż skorupa orzecha laskowego. Tradycyjnie pozyskiwaniem oleju zajmują się jedynie kobiety. Proces polega na ręcznym zmieleniu w żarnach ziaren owocu arganowego. W ten sposób uzyskuje się oleistą pastę, z której następnie ręcznie wyciskany jest olej. W pobliżu As-Sawiry, miasta położonego w zachodnim Maroku, na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego, znajduje się mały zakład, specjalizujący się w tradycyjnym wytwarzaniu olejku arganowego. Można tam nie tylko zobaczyć jak powstaje „płynne złoto Maroka”, ale i spróbować rozbić lub zmielić kilka owoców arganowca. Jest to naprawdę ciężka praca! W sklepie znajdującym się tuż obok można zakupić wytwarzany tam olejek.
Maroko | Wytwarzanie oleju arganowego tradycyjną metodą (by macfoto )
Olej arganowy jadalny i spożywczy
Ze wzgl?du na metod? pozyskiwania mo?na wyró?ni? dwa rodzaje oleju arganowego ? jadalny i kosmetyczny.
Drugi naturalny, otrzymywany jest wyłącznie ze świeżych orzechów arganowych. Ma on jaśniejszy kolor i jest bardziej klarowny niż olej jadalny. Nie posiada również charakterystycznego aromatu. Tłoczony na zimno i nierafinowany olej nazywany jest "płynnym złotem" lub „złotem Berberów” i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie. W Maroku olej arganowy stanowi jeden z podstawowych produktów na straganach i półkach sklepowych. Można go spotkać niemalże na każdym kroku. Przy zakupie jednak trzeba uważać i wybierać jedynie olej ze sprawdzonych miejsc (np. apteka berberyjska), gdyż bardzo łatwo jest się natknąć na podróbkę. Wielu nieuczciwych sprzedawców miesza olej arganowy z innymi olejami lub nawet wodą, co znacznie obniża jego wartość i drogocenne właściwości.
Właściwości oleju arganowego
Swoje dobroczynne właściwości olej arganowy zawdzięcza bogatemu składowi. Zawiera on witaminę E, A, naturalne przeciwutleniacze (fenole) a przede wszystkim NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich zawartość wynosi aż 80%. Są to między innymi wielonienasycone kwasy omega-6 i jednonienasycone kwasy omega-9. Oba kwasy przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu HDL, zapobiegając w ten sposób miażdżycy i chroniąc nasze serce. Witamina E wraz z licznymi związkami fenolowymi występującymi w oleju arganowym, zaliczane są do naturalnych antyoksydantów. Mają duży wpływ na zwalczanie wolnych rodników tlenowych, odpowiedzialnych za starzenie się komórek naszego organizmu oraz tworzenie komórek nowotworowych. Ponadto witamina E korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszych stawów, mięśni raz ochronę oczu.
Maroko | Owoce arganowca po wysuszeniu i rozłupaniu (by pollobarca )
Maroko | Olejki arganowe (by pollobarca )
Maroko | Owoce arganowca (by rawmeyn )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość