Olej arganowy nazywany „płynnym złotem Maroka” już od wieków służy Marokańczykom w celach medycznych, kulinarnych, ale również kosmetycznych. Ze względu na swój bogaty skład (bogactwo NNKT oraz witaminy E i przeciwutleniaczy) oraz liczne prozdrowotne i pielęgnacyjne właściwości, olejek arganowy znajduje szereg zastosowań zarówno jako produkt spożywczy ale również, a może i przede wszystkim jako składnik wielu kosmetyków, a nawet kosmetyk sam w sobie.
Olej arganowy w kuchni
Spożywczy olej arganowy tłoczony jest z uprażonych wcześniej orzechów drzewa arganowego, dzięki czemu zyskuje ciemnożółty kolor o lekko czerwonawym zabarwieniu i charakterystyczny orzechowy posmak. Sprawdzi się idealnie jako marynata do mięs czy dressing do sałatek. Jest świetną bazą sosów, a także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs. Dzięki swemu aromatowi idealnie wzbogaca smak i zapach potraw. Najlepiej używać go na zimno, tak by nie stracił swych cennych właściwości. W Maroku, gdzie olej jest produkowany, używa się go jako dodatek do kaszy kuskus lub sałatek. Bardzo popularny jest tzw „amlou” czyli tradycyjny, berberyjski dip, idealnie sprawdzający się do smarowania pieczywa lub surowych warzyw. Przyrządza się go z migdałów lub orzechów ziemnych, miodu i oleju arganowego. „Amlou” swoim smakiem przypomina masło orzechowe i stanowi jego zdrowszą, i zdaniem smakoszy, smaczniejszą alternatywę.
Olej arganowy posiada unikalny skład. W około 80 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ponadto bogaty jest w witaminy A i E oraz fenole i skwaleny, stanowiące naturalne przeciwutleniacze. Jego regularne spożywanie prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu, przeciwdziałając w ten sposób chorobom wieńcowym. Antyoksydanty w nim zawarte skutecznie chronią komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, zapobiegając w ten sposób przed przedwczesnym starzeniem się komórek oraz rozwojem zmian nowotworowych.
Chorwacja | Olejek arganowy to najprawdopodobniej najbardziej wszechstronny kosmetyk naturalny (by fotogramaclave )
Olej arganowy w kosmetyce
Olejek arganowy to najprawdopodobniej najbardziej wszechstronny kosmetyk naturalny, nie dziwi więc, że w ostatnim czasie zrobił tak zawrotną karierę poza granicami Maroka. Marokanki już od wieków używały go do pielęgnacji ciała i włosów.
Olejek arganowy kosmetyczny najlepiej stosować w czystej, naturalnej postaci, wcierając w skórę twarzy, ciała czy włosy. Ze względu jednak na wysoką cenę częściej można go spotkać jako dodatek do kremów, balsamów, szamponów czy odżywek do włosów. Coraz więcej zachodnich firm kosmetycznych wypuszcza na rynek całe linie kosmetyków zawierających w swym składzie olejek arganowy.
Ze względu na bogactwo kwasów tłuszczowych, witaminy E i działanie antyoksydacyjne, olejek arganowy doskonale nawilża i ujędrnia skórę. Pomaga zredukować zmarszczki poprzez odbudowanie płaszcza hydro-lipidowego skóry, a także neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Idealnie więc sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej, wykazując działanie „ati-aging”. Wmasowywany w skórę całego ciała dogłębnie ją nawilża i regeneruje. Działa przeciwzapalnie na wszelkiego rodzaju podrażnienia czy zmiany skórne, pomaga zwalczyć trądzik, zredukować cellulit, rozstępy czy blizny. Przynosi ulgę w przypadku poparzeń, odmrożeń albo chorobach skórnych takich jak egzema. Wcierany we włosy dogłębnie je odżywi, nada im naturalny połysk i gładkość. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek oraz powstawaniu łupieżu. W Maroku kobiety już od dawna stosują olejowanie włosów, jako podstawowy zabieg pielęgnujący i upiększający. Polega on na wcieraniu olejku w skórę głowy, całe włosy lub tylko ich końcówki, w zależności od potrzeb.
Jak widać olej arganowy to produkt wyjątkowy i bardzo wszechstronny. Pokochają go zarówno smakosze i zwolennicy zdrowego odżywiania jak i miłośnicy nowinek kosmetycznych. Przy zakupie oleju należy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów tak, by nie dać się oszukać. Ze względu bowiem na jego wysoką cenę, często sprzedawcy mieszają olej arganowy z innymi olejami, np. oliwą z oliwek. Oryginalny produkt powinien posiadać odpowiednie certyfikaty Ecocert oraz mieć na opakowaniu informacje dotyczące pochodzenia ( Maroko) oraz daty przydatności do spożycia lub zużycia.
Chorwacja | Najlepszy olej arganowy wytwarzany jest ręcznie (by macfoto )
Chorwacja | Olej arganowy wytwarzany jest z orzechów arganowca (by Gaetan Janssens )
Chorwacja | Olejek arganowy spożywczy (by manel )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość