Kuchnia marokańska

  • Marokańska herbata

    Berber whisky

    Berber whisky, wbrew swojej nazwie, nie ma nic wspólnego z alkoholem. Jest to tradycyjna aromatyczna herbata. Berberowie uważają, że ten gorący napój jest najlepszym sposobem na złagodzenie odczuwania wysokiej temperatury na pustyni.

  • Marokańskie ciasteczka ghoriba

    Ghoriba, czyli tajemnica

    Ghoriba w języku marokańskim oznacza „tajemnicę”. Ciasteczka ghoriba są właśnie tajemnicą smaku. To słodkie okrągłe łakocie posypane migdałami lub sezamem.

  • Marokańska zupa harira

    Harira, najpyszniejsza z marokańskich zup

    Harira jest tradycyjną gęstą zupą Marokańską, znaną i serwowaną także w Algierii. Tradycyjnie jadło się ją podczas Ramadanu, jednak obecnie podawana jest w restauracjach przez cały rok.

  • Harissa - pasta z papryki

    Harissa – aromatyczna pasta

    Maroko kojarzy nam się z aromatyczną kuchnią, pełną wyrazistych i… pikantnych smaków. Tej ostrości dodaje harissa – czerwony skarb wielu arabskich krajów.

  • Ilma Zhar

    Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy

    Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im niezwykły smak i aromat, jest woda z kwiatów pomarańczy, czyli ilma zhar.

  • Kuskus w kuchni marokańskiej

    Kuskus po marokańsku

    Kuskus jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla Maroka, ale dla całej północnej Afryki. Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa „kaskasa”, które oznacza: „tłuc, rozbijać”. Związane jest to z tradycyjnym sposobem wytwarzania tej wyjątkowej potrawy.

  • Desery z Maroka

    Marokańskie desery

    Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju przepyszne ciasta, ciasteczka, desery, owocowe sałatki i słodkie koktajle. Marokańskie desery i ciasta są bardzo słodkie i aromatyczne, doprawione wodą z kwiatów pomarańczy oraz cynamonem, z dodatkiem migdałów i skąpane w miodzie.

  • Kiszone cytryny z Maroka

    Marokańskie kiszone cytryny

    Czy wiesz, że bardzo popularnym w Maroko przetworem są kiszone cytryny? W Polsce nie umiemy sobie wyobrazić piwnicy bez kiszonych ogórków czy kapusty, Marokańczycy zaś zapełniają spiżarnie wekowanymi kwaszonymi cytrynami! Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej mogłyby zdobyć serca gospodyń domowych?

  • Oliwki w marokańskiej kuchni

    Oliwki marokańskie

    Myśląc o Maroku jakie smaki przychodzą Wam na myśl? Może oliwki? Kojarzone głównie w Grecją, ale i tutaj są niezwykle popularne i… smaczne. Serwowane są w tadżinie, sałatkach, jako przystawki. Niezwykle pyszna i zdrowa jest też oliwa z oliwek.

  • Opuncja figowa

    Owoc opuncji figowej

    Spacerując ulicami Agadiru czy Marrakeszu z pewnością niejednokrotnie natknęliśmy się na stoiska z owocami opuncji lub mężczyzn pchających wielkie wózki napełnione tymi owocami.

  • Owoce morza, krewetki

    Owoce morza w Agadirze

    Najlepszych świeżych ryb i owoców morza skosztujemy w restauracjach przy wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego w Agadirze.

  • Pastilla marokańska

    Pastilla - wyśmienity mięsny placek

    Pastilla jest potrawą świąteczną, często spotykaną także na marokańskich stołach weselnych. Podaje się ją jako przekąskę przed głównym daniem. Nazwa tego marokańskiego ciasta wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza "tabletkę, pastylkę" lub "małe ciasto".

  • Dania wegetariańskie w Maroku

    Potrawy wegetariańskie w Maroku

    Większość marokańskich potraw ugotowanych jest na bazie mięsa. Królują tu ryby i owoce morza, kurczak, wołowina. Wegetarianie nie powinni się jednak zrażać! W restauracyjnym menu z pewnością każdy znajdzie przynajmniej jedno danie bez mięsa.

  • Jadalne pamiątki z Maroka

    Smaczne pamiątki z Maroka

    Najpiękniejszą pamiątką z każdej podróży są oczywiście wspomnienia i cała masa zdjęć, ale często też rzeczy kupione w lokalnych sklepach. Jeśli nie przekonują nas magnesy, figurki czy pocztówki, warto zastanowić się nad produktami spożywczymi, które podczas uczty w kuchni przypomną nam Maroko.

  • Smaczny miód z Imouzzer

    Święto Miodu w Imouzzer

    Każdego roku na początku maja w Imouzzer-Ida-Outanane odbywa się Święto Miodu. Przy tej okazji świętuje się zbiór miodu – dumę tutejszych mieszkańców.

  •  Tadżin - marokańska potrawa

    Tadżin – naczynie i potrawa w jednym

    Nazwa tej typowej dla kuchni marokańskiej potrawy wywodzi się od glinianego naczynia, w którym się ją przyrządza. Naczynie to wyróżnia stożkowata, pięknie zdobiona pokrywka. Potrawy w tadżinie gotuje się na parze, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu dania tego typu są naprawdę zdrowe.

  • Aromatyczny tagine

    Tadżin w pobliżu bramy Bab Boujeloud w Fezie

    Zapach mieszanek ziołowych, którymi przyprawiane są potrawy wabi już z daleka... Gotowane na parze warzywa z dodatkiem mięsa kuszą nie tylko aromatem, ale i wyglądem.

  • Top 10 potraw Maroko

    Top 10 marokańskich przysmaków

    Maroko to różnorodność smaków i aromatów. Niestety, nie poznamy ich żywiąc się wyłącznie w hotelu – tam potrawy są zwykle niedoprawione, często króluje kuchnia europejska. Warto wyjść na miasto, by spróbować wyśmienitych i niedrogich potraw kuchni marokańskiej. Poniżej przedstawiamy listę top 10 przysmaków, których szczególnie warto skosztować w Maroku.

  • Zioła i przyprawy w Maroku

    Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej

    Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?

  • Wyśmienita kanapka

    Zrobić sobie kanapkę w Tangerze

    Kanapki własnej kompozycji z jednego z ulicznych stoisk niedaleko portu w Tangerze będą idealne, ponieważ sami komponujemy ich smak!