Desery

  • Marokańskie ciasteczka ghoriba

    Ghoriba, czyli tajemnica

    Ghoriba w języku marokańskim oznacza „tajemnicę”. Ciasteczka ghoriba są właśnie tajemnicą smaku. To słodkie okrągłe łakocie posypane migdałami lub sezamem.

  • Ilma Zhar

    Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy

    Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im niezwykły smak i aromat, jest woda z kwiatów pomarańczy, czyli ilma zhar.

  • Desery z Maroka

    Marokańskie desery

    Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju przepyszne ciasta, ciasteczka, desery, owocowe sałatki i słodkie koktajle. Marokańskie desery i ciasta są bardzo słodkie i aromatyczne, doprawione wodą z kwiatów pomarańczy oraz cynamonem, z dodatkiem migdałów i skąpane w miodzie.