Marokańskie kobiety są niezwykle piękne: mają smagłą cerę, ciemnobrązowe, błyszczące włosy i piwne oczy. Tajniki podkreślania i dbania o piękno kobiety przekazują sobie z matki na córkę. O urodę od wieków dbają w naturalny sposób, korzystając z darów przyrody, takich jak woda różana, henna, czarne mydło, rhassoul, miód czy olejek arganowy. Do niedawna produkty te można było kupić jedynie na targach, obecnie dodawane są do nowoczesnych kosmetyków firm znanych na całym świecie.

Maroko | Misterne, ażurowe wzory zdobią dłonie i stopy marokańskich kobiet
Maroko | Misterne, ażurowe wzory zdobią dłonie i stopy marokańskich kobiet (by hydroxy)

Czarne mydło

Podstawą marokańskiej pielęgnacji skóry jest czarne mydło. Jest to w 100% naturalny kosmetyk wykonany z pasty warzywnej (powstałej w procesie maceracji) wymieszanej z oliwą z oliwek. Do mydła dodawane jest także masło shea oraz miód.

Powstała maź ma ciemnobrązowy kolor i właściwości pieniące. Piana powstała podczas mycia jest gęsta i kremowa, posiada intensywny, orientalny zapach.

Czarne mydło można stosować do wszystkich rodzajów skóry. Jest bogate w żelazo, witaminy A i E oraz naturalne filtry przeciwsłoneczne. Ma ono także działanie nawilżające, ujędrniające, odżywcze oraz ochronne. Mydło usuwa zanieczyszczenia i toksyny nie tylko z powierzchni skóry, ale także z jej głębszych warstw. Ponadto mechaniczne czyszczenie skóry czarnym mydłem powoduje usuniecie martwego naskórka, ma więc ono także działanie peelingujące.

Czarne mydło nie jest jedynie kosmetykiem upiększającym skórę, ale także lekarstwem. Leczy chroniczną egzemę i trądzik, niweluje przebarwienia i rozmaite wysypki oraz leczy poparzenia słoneczne czy rozstępy. Znane jest ono nie tylko na terenie Maroka, ale także w innych krajach afrykańskich. Od niedawna czarne mydło można kupić także w Europie w sklepach z kosmetykami naturalnymi.

Maroko | Marokańskie kobiety są niezwykle piękne
Maroko | Marokańskie kobiety są niezwykle piękne (by adam_jones)

Olejek arganowy

Naturalnym skarbem Maroka jest także olejek arganowy. Otrzymuje się go poprzez mechaniczne zgniatanie orzechów słynnych drzew arganowych (Argania spinosa) nazywanych przez Berberów Drzewami Życia – rosną one jedynie w kilku rejonach Maroka.

Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew. Z tego też względu tłoczony na zimno, nierafinowany olej arganowy jest zaliczany do jednych z najdroższych olejów na świecie, a nazywa się go popularnie "płynnym złotem".

Olej arganowy jest delikatnie ciemniejszy od oliwy z oliwek, ponadto ma charakterystyczne czerwonawe zabarwienie. Rozróżnia się jego dwa rodzaje: ciemniejszy, który używany jest głównie do gotowania oraz jaśniejszy – stosowany powszechnie w kosmetyce.

Olejek ten ma niezwykłe właściwości dla skóry: jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9 i zawiera dużą ilość witaminy E, przez co ma właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo zawiera związki fenolowe oraz tirukallol łagodzący objawy alergii. Zawarte w oleju arganowym antyoksydanty chronią strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi. Olejek ten wykazuje także działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu ran. Ponadto zawarty w olejku skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze.

Wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie oraz odnowę komórkową kosmetyk ten wykazuje skuteczne działanie przeciw starzeniu się skóry.

Badania wykazały, że olejek arganowy jest skuteczny w zwalczaniu rozstępów oraz cellulitu. Olej arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych oraz wpływa korzystnie na stan paznokci. Smarowanie płytki paznokci tym olejkiem sprawia, że stają się one gładsze, twardsze i przestają się rozdwajać. Marokanki stosują go także do pielęgnacji włosów – w szczególności do ich ochrony przed szkodliwym działaniem słońca. Przez lata olejek ten był jedną z największych tajemnic urody Marokanek.

Maroko | Olejek arganowy zwany także
Maroko | Olejek arganowy zwany także "płynnym złotem" (by ellevalentine )

Woda różana

Kolejnym cudem naturalnej kosmetyki marokańskiej jest woda różana. Róża na całym świecie jest symbolem piękna i miłości, a jej zapach uważany jest za jeden z najbardziej kuszących i urzekających.

Woda różana jest produktem ubocznym podczas wytwarzania olejku różanego. Ten powszechny w całym Maroku aromatyczny płyn stosowany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do ciast, lodów i napojów chłodzących. Między innymi w ten właśnie sposób Marokańskie kobiety trafiają przez żołądek do serc swoich wybraków.

Jednak niezwykłe właściwości wody różanej Marokanki wykorzystują także do upiększania swoich ciał. Dodawana jest ona do relaksacyjnych kąpieli, które w delikatny sposób koją nerwy. Kobiety przecierają nią także skórę jak tonikiem, gdyż woda różana ma właściwości łagodzące i rozjaśniające, ponadto doskonale nawilża. Woda różana regeneruje skórę wrażliwą i przesuszoną ze skłonnością do pękających naczynek. Jej codzienne stosowanie sprawia, że skóra staje się elastyczna, promienna i jedwabiście gładka.

Woda różana ceniona jest za swoje niezwykłe właściwości odmładzające. Marokanki dodają ją do maseczek zamiast zwykłej wody, zwiększając tym samym zakres ich działania. Wodę różaną można także stosować do oczyszczania włosów.

Maroko | Róża na całym świecie jest symbolem piękna i miłości
Maroko | Róża na całym świecie jest symbolem piękna i miłości (by anthony kelly)

Henna

Pięknie zadbaną skórę Marokanki podkreślają henną – misternymi i ażurowymi wzorami ozdabiają swoje dłonie i stopy. Stosuje się ją także do pielęgnacji włosów – maseczki z henny sprawiają, że włosy są bardziej błyszczące, silniejsze i grubsze. Co więcej, henna wzmacnia i chroni kolor włosów, wydobywając ich naturalne piękno.

Hennę można kupić na każdym suku (marokańskim bazarze) w formie sproszkowanej lub jako gotową pastę w tubce.

Henna to nic innego, jak naturalny roślinny barwnik produkowany z liści i pędów lawsonii bezbronnej (Lawsonia intermis). Tradycyjnie lawsonia była suszona na słońcu, a następnie mielona na drobny pył w kamiennym moździerzu. Do proszku następnie dodawana była odrobina wody (najlepiej różanej). Całość była mieszana w celu otrzymania gęstej jednolitej papki. Aby nadać jej wyjątkowy i niepowtarzalny zapach podczas mieszania dodatkowo dorzucano do niej zmielony cynamon lub goździki oraz odrobinę soku z cytryny.

Zdobienie skóry henną

Hennę nakłada się na skórę dłoni i stóp za pomocą cieniutkiego patyczka lub igły. Wzory mogą być geometryczne lub roślinne, zawsze jednak są delikatne i niezwykle skomplikowane. Po wykonaniu rysunku należy poczekać aż wszystko dobrze wyschnie. Powstałą na wierzchu zieloną skorupkę należy skruszyć, aby wydobyć ukryty pod nią rdzawo-brązowy rysunek.

Jak to zwykle bywa z tradycyjnymi zwyczajami i obrzędami, także w zdobieniu skóry henną kryje się głębszy sens. Najnowsze badania laboratoryjne wykazały, że wyciągi z lawsoni mają działanie grzybobójcze oraz ściągające. Tak więc po raz kolejny okazało się, że naturalny kosmetyk ma nie tylko znaczenie czysto upiększające, ale także lecznicze.

Hennę wykonuje się głównie z okazji ważnych świąt, nie tylko religijnych, ale także rodzinnych np. na śluby. Jest to czynność rytualna o charakterze magicznym. Henna wykonywana pannie młodej przez jej matkę ma na celu odpędzenie złych duchów.

Maroko | Sklepik z kosmetykami w Fezie
Maroko | Sklepik z kosmetykami w Fezie (by amerune)