Maroko ma wiele symboli. Dla jednych kraj ten kojarzy się z miejscami, dla innych na przykład z jedzeniem czy przedmiotami, które można kupić na suku. Lista może być długa, ale my przestawiamy te symbole, które nam kojarzą się ze słonecznym Marokiem.

Sklep pełen aromatycznych przypraw
Maroko | Sklep pełen aromatycznych przypraw (by Dan Lundberg )

Tadżin

Pierwszym daniem które przychodzi nam do głowy myśląc o Maroku to właśnie tadżin. W końcu to narodowe danie Marokańczyków serwowane niemal w każdej restauracji. Ryba albo mięso kurczaka lub wołowiny z dodatkiem warzyw, pływające w smacznym sosie. Ta popularna potrawa podawana jest w stożkowym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jest to też najczęściej przywożona pamiątka przez turystów. Dzięki niej (i kilku dodatkom, np. przyprawom) można odtworzyć danie, które jedliśmy w Maroku.

Olej arganowy

Płynne złoto Maroka, czyli olej arganowy (kosmetyczny lub spożywczy) to najpopularniejszy produkt w Maroku. Sprzedawany w sklepach z pamiątkami, ogólnospożywczych, na bazarach oraz w aptekach. Olej arganowy posiada wiele drogocennych właściwości i wytwarzany jest tylko w Maroku. Warto wybierać te droższe, najlepiej w aptekach berberyjskich albo sprawdzonych sklepach kosmetycznych – wtedy będziemy mieli pewność, że jest to prawdziwy olej arganowy.

Kozy na drzewie

Kozy na drzewach arganowych to kolejny symbol Maroka. Zobaczymy je tylko w okolicach Agadiru. Zachowujmy się przy nich cicho i spokojnie, bo łatwo je spłoszyć. W pobliżu zawsze stoi opiekun oczekujący na drobną zapłatę.

Bazary

Kolorowe, niezwykle głośne o przenikających się smakach – bazary. Oferujące dosłownie wszystko: od magnesów na lodówki, przez kosmetyki, artykuły spożywcze, ubrania, aż po meble. Na wielu stoiskach sprzedawane przedmioty wyrabiane są ręcznie, czasem możemy to zobaczyć. W każdym z tych miejsc obowiązuje zasada targowania się. Marokańczycy, w przeciwieństwie do innych narodów, są bardzo uprzejmi, mniej natarczywi czy agresywni. Targowanie się to więc czysta przyjemność.

Maroko | Biżuteria z motywem ręki Fatimy
Maroko | Biżuteria z motywem ręki Fatimy (by just_a_cheeseburger )

Przyprawy

Kuchnia marokańska charakteryzuje się ostrymi smakami. Wspominając spacery po sukach, przed oczami pojawiają nam się często kolorowe stożki, pod którymi ukrywają się aromatyczne zioła i przyprawy. To one nadają smak każdej z potraw. W kuchni marokańskiej królują takie przyprawy, jak: kolendra, mięta, szafran, kurkuma albo Ras el Hanout.

Opuncja figowa

A jaki owoc kojarzy się z Marokiem? Oczywiście opuncja figowa, nazywana też kaktusem. Słodka, orzeźwiająca i… pełna kolców. Dostępna na każdym bazarze. Coraz popularniejsze stają się olejki z pestek owoców opuncji – bardzo drogie, o wielu właściwościach odżywczych.

Maroko | Czas na herbatę
Czas na herbatę (by rachidahitass )

Opowiadacze baśni

Spacerując po marokańskich bazarach dostrzeżemy tłum ludzi wsłuchujących się w słowa jednego człowieka – to opowiadacz baśni. Jego tonacja głosu, mimika twarzy, gestykulacja rąk przeniesie w krainę baśni również nas, mimo że możemy nie zrozumieć żadnego z wypowiadanych słów.

Krzyż berberyjski i ręka Fatimy

Krzyż d’Agadez i ręka Fatimy to jedne z najbardziej rozpoznawalnych marokańskich symboli. Pojawiają się jako biżuteria czy kołatka do drzwi.

Berber whisky

Z Marokiem kojarzy się nam również aromatyczna miętowa herbata serwowana w każdym barze, restauracji oraz na targach. Tu nazywana jest berber whisky chociaż oczywiście nie zawiera alkoholu.

Kozy na drzewach to niecodzienny widok
Maroko | Kozy na drzewach to niecodzienny widok (by cgranycome )