Najpiękniejszą pamiątką z każdej podróży są oczywiście wspomnienia i cała masa zdjęć, ale często też rzeczy kupione w lokalnych sklepach. Jeśli nie przekonują nas magnesy, figurki czy pocztówki, warto zastanowić się nad produktami spożywczymi, które podczas uczty w kuchni przypomną nam Maroko.

Maroko | Aromatyczne przyprawy
Maroko | Aromatyczne przyprawy (by roubicek )

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny są nieodłącznym dodatkiem tażina z kurczakiem i oliwkami. Jeśli rozsmakowaliśmy się w nim, warto zakupić kilka do naszej domowej spiżarni. Kiszone cytryny sprzedawane są na sztuki, w słoikach lub plastikowych pojemnikach.

Harissa

Jeśli lubimy ostre potrawy, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w harissę. Sprzedawana w każdym sklepie spożywczym, markecie i bazarze. Najczęściej w szklanych słoikach, ale też i na wagę. Harissa podkreśli smak sosów, zup i mięs. Idealnie też nadaje się na kanapki.

Herbaty

Marokańczycy uwielbiają pić herbatę – Berber whisky. Świeże liście mięty mieszane są z zieloną herbatę typu gunpowder i dużą ilością cukru. Oczywiście nie ma sensu przywozić z Maroka świeżej mięty, tę możemy posiać w ogródku albo na balkonie. Warto jednak z marokańskim sklepie zwrócić uwagę na szeroki wybór herbat. Prym wiedzie oczywiście gunpowder, ale w sprzedaży są też zwykłe zielone herbaty oraz werbena.

Przyprawy

Kuchnia marokańska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Wszystko to dzięki... przyprawom. Najpopularniejszą jest Ras el Hanout, czyli mieszanka kilkudziesięciu składników. Jej skład może się różnić w zależności od sklepu/producenta. Najczęściej są to jednak: kumin, kurkuma, różne rodzaje papryk, cynamon i ziele angielskie. W aptekach berberyjskich sprzedawane są też przyprawy do ryb, sosów i zup. Można też kupić opakowania z jednym rodzajem ziół i przypraw, np. czarnuszkę, szafran, kardamon czy miętę.

Maroko | Olej arganowy domowej produkcji
Maroko | Olej arganowy domowej produkcji (by elainnedickinson )

Orzechy i bakalie

Spacerując po marokańskich bazarach zwróćmy też uwagę na przepyszne orzechy i bakalie – suszone na słońcu.

Oliwki

W sklepach i na bazarach znajdziemy również wyśmienite oliwki – zielone lub czarne. Można je kupić na wagę, ale jeśli zamierzamy przewieźć je do kraju, lepiej zaopatrzyć się w oliwki w słoiku.

Olej arganowy spożywczy

Argan nazywany jest płynnym złotem Maroka. Stosowany jest w kosmetyce, ale i kuchni. Olej arganowy jest jednym z najwytrawniejszych olejów – prawdziwa uczta dla podniebienia.

Oliwa z oliwek

Maroko słynie też z przepysznej oliwy z oliwek. Najlepiej kupować „extra virgin” z pierwszego tłoczenia, zawsze w ciemnej butelce lub puszce.

Maroko | Kiszone cytryny
Maroko | Kiszone cytryny (by travelista )