Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?

Maroko | Mieszanka ziół - Ras el Hanout
Maroko | Mieszanka ziół – Ras el Hanout (by travelista )

Kumin

Najważniejszą przyprawą w Maroku jest kumin. Nie bez powodu! Oprócz specyficznego smaku i zapachu ma też właściwości lecznicze. Jest to lek ma dolegliwości żołądkowe.

Kardamon

Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, a zaraz po szafranie – najdroższa. W Maroku dodaje się ją do sosów, sałatek oraz deserów, np. mahallabija. Już niewielka ilość kardamonu nadaje potrawie intensywny smak i aromat.

Cynamon

Cynamon kojarzy nam się głównie ze słodkimi deserami, ale Marokańczycy dodają go również do dań mięsnych.

Papryka

Marokańskie danie nie może być zaserwowane bez dodatku papryki. Może być słodka (ma intensywnie czerwony kolor), albo ostra (Sahara Chili).

Kolendra i pietruszka

Najczęściej sprzedawane są razem. Kolendra używana jest na całym świecie. Wyglądem przypomina pietruszkę, ale smak ma bardziej ostry, pieprzowy. Zioła te dodawane są do zup, sosów, potraw mięsnych. Należy jednak pamiętać, że powinno się je dodawać w ostatniej kolejności ponieważ szybko tracą smak i kolor.

Maroko | Cynamon
Maroko | Cynamon (by cinnamonvogue )

Mięta

Jest to najstarsza roślina lecznicza na świecie. Działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie, bakteriobójczo i uspokajająco. Marokańczycy uwielbiają pić miętową herbatę.

Czarnuszka

Czarnuszka nadaje potrawom intensywny smak. Głównie używa się jej do posypywania pieczywa. Ma ona też zastosowanie lecznicze: działa przeciwzapalnie.

Szafran

Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, jednak Marokańczycy używają jej niemal do każdej potrawy. Szafran nadaje daniom wyśmienity smak i aromat. Dodatkowo działa uspokajająco.

Maroko | Świeża kolendra
Maroko | Świeża kolendra (by dasqfamily )

Kurkuma

Jest to niezwykle popularna przyprawa w kuchni marokańskiej. Dodana do ryżu, makaronu albo kurczaka nadaje potrawom złoty kolor. Idealnie komponuje się też z warzywami strączkowymi, np. fasolą albo soją. Kurkuma stosowana jest również w lecznictwie: przyśpiesza gojenie ran.

Ras el Hanout

Jest to mieszanka ziół się z kilkudziesięciu składników. Skład może się różnić w zależności od sklepu, najczęściej jest to jednak: kumin, kurkuma, ziele angielskie, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka (różne rodzaje) oraz suszone pączki róż. Przyprawa ta idealnie pasuje do tradycyjnego, marokańskiego dania – tadżinu. Wystarczy odrobina, by uzyskać oryginalny i aromatyczny smak oraz zapach. Wiele osób uważa, że Ras el Hanout jest afrodyzjakiem!

Szermula

Jest to popularna marokańska marynata stosowana głównie do ryb, ale równie wyśmienicie smakuje też np. z mięsem z kurczaka. W jej skład wchodzą: kolendra, pietruszka, papryka (słodka i ostra), szafran, sól, pieprz, kumin, czosnek, sok z cytryny oraz oliwa z oliwek.

Maroko | Marokańczycy uwielbiają pić herbatę miętową
Maroko | Marokańczycy uwielbiają pić herbatę miętową (by rosino )