Pastillę podaje się jako przekąskę przed głównym daniem. Na tę wyjątkową potrawę składa się delikatne ciasto zwane "warką" (przypominające ciasto francuskie) oraz mięsny farsz z migdałami. Pastilla jest daniem prawdziwie wykwintnym, a jej przygotowanie zajmuje wiele godzin

Maroko | Degustacja pastilli w Fezie
Maroko | Degustacja pastilli w Fezie (by rkilpatrick21)

Tradycyjnie pastillę robi się z mięsa gołębia, jednak obecnie często zastępowane jest ono drobiem, mięsem perliczek czy owocami morza.

Mięso wymieszane jest z pietruszką, cebulą, cytryną, jajkami na twardo i migdałami. Danie przyprawia się cynamonem, szafranem oraz cukrem. Całość potrawy polewa się lukrem.

Pastilla jest potrawą świąteczną, często spotykaną także na marokańskich stołach weselnych. Podawana z owocami morza nie jest daniem tradycyjnym, ale za to jego bardzo pyszną, nowoczesną odmianą.

Najlepszą pastillę można skosztować w Fezie, gdzie sprzedawana jest praktycznie w każdej restauracji i na wielu ulicznych straganach.