Harissa to aromatyczny, paprykowy dodatek do potraw w postaci pasty, charakterystyczny nie tylko dla Maroka, ale także innych krajów północnej Afryki. Najczęściej kupić ją można w tubce lub puszcze.

Maroko | Harissa na straganie w Meknes
Maroko | Harissa na straganie w Meknes (by ollografik)

Podstawowym składnikiem pasty jest czerwona papryka, która - dla podkreślenia smaku - często jest wędzona. Dodaje się do niej czosnek, kolendrę, kminek i sól. Wszystkie składniki należy zmielić a następnie wymieszać z oliwą z oliwek.

Aby wydobyć cały smak pasty, pozostawia się ją na co najmniej 12 godzin i dopiero po tym czasie podaje do spożycia. Warto pamiętać, że pasta ta jest bardzo pikantna, a jej intensywny smak można złagodzić dodając większą ilość oliwy. Harissę dodaje się najczęściej do mięs i dań z kuskusa, pasta doskonale sprawdza się także jako dodatek do kanapek.

Maroko | Harissa doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, kuskusa i kanapek
Maroko | Harissa doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, kuskusa i kanapek (by stone-soup)