Maroko kojarzy nam się z aromatyczną kuchnią, pełną wyrazistych i… pikantnych smaków. Tej ostrości dodaje harissa – czerwony skarb wielu arabskich krajów.

Co to jest harissa?

Harissa to aromatyczny, paprykowy, bardzo ostry dodatek do potraw w postaci pasty, charakterystyczny nie tylko dla Maroka, ale także innych krajów północnej Afryki. Najczęściej kupić ją można w tubce lub puszcze, ale sprzedawana jest też „na wagę” – najczęściej na bazarach albo w specjalnie wyznaczonych stoiskach w markecie. Ta w słoiczkach ma nieco inną konsystencję, jest rzadsza i bardziej przypomina sos niż pastę. Harissa w słoikach ma długi termin ważności, w powodzeniem można więc zrobić sobie większy zapas na powrót do Polski.

Przepis na harissę

Podstawowym składnikiem pasty jest czerwona papryka, która – dla podkreślenia smaku – często jest wędzona. Dodaje się do niej czosnek, kolendrę, kminek i sól. Wszystkie składniki należy zmielić a następnie wymieszać z oliwą z oliwek.

Aby wydobyć cały smak pasty, pozostawia się ją na co najmniej 12 godzin i dopiero po tym czasie podaje do spożycia. Warto pamiętać, że pasta ta jest bardzo pikantna, a jej intensywny smak można złagodzić dodając większą ilość oliwy.

Zastosowanie harissy

Harissę dodaje się najczęściej do mięs i dań z kuskusa, pasta doskonale sprawdza się także jako dodatek do kanapek. Doskonale też sprawdza się jako marynata do mięs, składnik sosu pomidorowego czy zup (np. naszej tradycyjnej pomidorówki).

Maroko | Harissa na straganie w Meknes
Maroko | Harissa na straganie w Meknes (by ollografik)

Maroko | Harissa doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, kuskusa i kanapek
Maroko | Harissa doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, kuskusa i kanapek (by stone-soup)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy