Kuskus jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla Maroka, ale dla całej północnej Afryki. Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa „kaskasa”, które oznacza: „tłuc, rozbijać”. Związane jest to z tradycyjnym sposobem wytwarzania tej wyjątkowej potrawy.

Maroko | Kuskus - produkt łączący cechy makaronu i kaszy
Maroko | Kuskus - produkt łączący cechy makaronu i kaszy (by Ayla87)

Początkowo był to produkt uboczny, powstały podczas mielenia pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Niewielkie grudki odsiewano z mąki, namaczano w wodzie, a następnie oprószane mąką sprzedawano, właśnie  jako kuskus. Był to więc produkt na pograniczu kaszy i makaronu.

Obecnie kuskus produkowany jest z ciasta przesiewanego przez sito o małych oczkach. Nadal głównymi jego składnikami  jest mąka pszenna i woda.

Kuskus przygotowuje się na dwa sposoby: gotując go na parze lub zalewając odpowiednią ilością wrzątku, który w niego wsiąka. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.

Kuskus spożywa się na ciepło lub zimno. Tradycyjnie  podaje się go z roślinami strączkowymi, w szczególności z ciecierzycą. Obecnie kuskus  najczęściej spożywa się z dodatkiem mięsa i warzyw. Tradycyjnie powinien to być jeden rodzaj mięsa, jednak dla turystów często przygotowywany jest kuskus z wielu różnych mięs jednocześnie. Co ciekawe kuskus może być także deserem.

Maroko | Jeden ze sposobów podania kuskusa
Maroko | Jeden ze sposobów podania kuskusa (by anissat)

Kilka przykładów dań z kuskusu:

  • belhalib – kuskus z ciepłym mlekiem i cebulą (zamiast mleka może być serwatka lub twaróg)
  • masfoufkuskus z masłem i zielonym groszkiem, może być podawany na słono lub słodko z rodzynkami
  • aych – to kuskus o większej ziarnistości, często przygotowuje się go ze smażoną rybą oprószoną mąką i szpinakiem