Czy wiesz, że bardzo popularnym w Maroko przetworem są kiszone cytryny? W Polsce nie umiemy sobie wyobrazić piwnicy bez kiszonych ogórków czy kapusty, Marokańczycy zaś zapełniają spiżarnie wekowanymi kwaszonymi cytrynami! Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej mogłyby zdobyć serca gospodyń domowych?

Przepis na kiszone cytryny

Gotowe kiszone cytryny mają cytrusowo-słonawy smak, wyglądają bardzo apetycznie i świetnie pasują do ryb, drobiu, sałatek a także do sosów i dań egzotycznych. Do potraw dodaje się posiekaną skórkę tak przygotowanych owoców.

Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy bowiem szeroki słój, cytryny, sól, odrobina cierpliwości i już po tygodniu można cieszyć się marokańskimi kiszonymi cytrynami!

Kiszone cytryny można robić o każdej porze roku. Z całą pewnością zaskoczymy nimi gości podczas wyjątkowej kolacji. A zatem – do dzieła!

Do przyrządzenia marokańskich kiszonych cytryn potrzebne będą:

  • czysty i suchy słój Weck
  • cytryny (kilka sztuk)
  • sól (idealnie gdyby była morska i gruboziarnista)
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • mielony cynamon
  • goździki
  • nasiona kolendry

Maroko | Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej rozkochają w sobie gospodynie domowe?
Maroko | Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej rozkochają w sobie gospodynie domowe? (by lenore-m )

Kiszone cytryny – przygotowanie

Cytryny najpierw musimy dokładnie umyć (gdyż to właśnie ich skórka gra tu główną rolę), a następnie pokroić w ćwiartki starając się, by pozostały złączone na jednym brzegu. Rozchylamy ćwiartki i do środka obficie sypiemy sól. Tak samo należy postępować z każdym kolejnym owocem.

Następnie cytryny ciasno układamy w słoju i dodajemy przyprawy: liść laurowy, szczyptę cynamonu, kilka ziarenek pieprzu, kolendrę lub goździki (wedle uznania). Całość także musimy zasypać solą, a na końcu uzupełnić sokiem z cytryny (opcjonalnie także oliwą).

Ostatni krok to dokładne zakręcenie słoika i pozostawienie na tydzień w kuchni lub w piwnicy.

Smacznego!

Maroko | Smacznego!
Maroko | Kiszone cytryny - z całą pewnością zaskoczymy nimi gości (by lenore-m )

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy