Tag: Kuchnia marokańska

Kuchnia Maroka - Kuskus

Kuskus jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla Maroka, ale dla całej północnej Afryki. Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa „kaskasa”, które oznacza: „tłuc, rozbijać”. Związane jest to z tradycyjnym sposobem wytwarzania tej wyjątkowej potrawy. Maroko | Kuskus - produkt łączący cechy makaronu i kaszy (by Ayla87) Początkowo był to produkt uboczny, powstały podczas mielenia pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Niewielkie grudki odsiewano z mąki, namaczano w wodzie, a następnie oprószane mąką sprzedawano, właśnie  jako kuskus. Był to więc produkt na pograniczu kaszy i makaronu.

Również w kategorii: Maroko, Przewodnik po Maroku

Maroko – strzał w 10!

Każdy, komu marzy się egzotyczny urlop w ciepłym kraju o bogatej historii, barwnej tradycji i z mnóstwem atrakcji, powinien rozważyć w swoich wycieczkowych planach Maroko. Dlaczego Maroko? Ten północnoafrykański kraj coraz śmielej konkuruje z takimi podróżniczymi potęgami, jak Egipt czy Tunezja. Maroko | Maroko coraz śmielej konkuruje z takimi podróżniczymi potęgami jak Egipt czy Tunezja (by Maneula ) Wakacje w Maroku to strzał w 10, można przekonać się o tym przeglądając nasze listy TOP 10: 10 miejsc, które musisz odwiedzić, aby poznać Maroko 10 rzeczy, których każdy musi spróbować w Maroku Maroko to przede wszystkim bajeczne miasta, w których zatrzymał się czas – coś dla miłośników zwiedzania. Fez, Marrakesz, Casablanca, to tylko wstęp do tej wspaniałej...

Marokańskie kiszone cytryny

Czy wiesz, że bardzo popularnym w Maroko przetworem są kiszone cytryny? W Polsce nie umiemy sobie wyobrazić piwnicy bez kiszonych ogórków czy kapusty, Marokańczycy zaś zapełniają spiżarnie wekowanymi kwaszonymi cytrynami! Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej mogłyby zdobyć serca gospodyń domowych? Maroko | Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej rozkochają w sobie gospodynie domowe? (by lenore-m ) Gotowe kiszone cytryny mają cytrusowo-słonawy smak, wyglądają bardzo apetycznie i świetnie pasują do ryb, drobiu, sałatek a także do sosów i dań egzotycznych. Do potraw dodaje się posiekaną skórkę tak przygotowanych owoców. Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy bowiem szeroki słój, cytryny, sól, odrobina cierpliwości i już po tygodniu można cieszyć się marokańskimi kiszonymi cytrynami! Kiszone cytryny można robić o każdej porze roku. Z całą pewnością zaskoczymy nimi gości podczas wyjątkowej kolacji. A zatem –...

Również w kategorii: Maroko, Przewodnik po Maroku

Tadżin w pobliżu bramy Bab Boujeloud w Fezie

Zapach mieszanek ziołowych, którymi przyprawiane są potrawy wabi już z daleka... Gotowane na parze warzywa z dodatkiem mięsa kuszą nie tylko aromatem, ale i wyglądem. Mimo panujących w Maroku upałów zarówno mięsa, jak i warzywa są świeże. Tadżin jest nie tylko pyszny ale i zdrowy. Podawany jest w  tradycyjnych glinianych naczyniach o tej samej nazwie. Pięknie zdobione naczynia są jednym z najlepszych pomysłów na prezent dla znajomych lub pamiątkę dla siebie. (Foto: michalo) Czytaj więcej>>>

Również w kategorii: Top 10 Maroko

Szklaneczka ciepłej, miętowej berber whisky...

...która doskonale koi organizm po całym dniu spiekoty. Zielone liście wypełniające połowę szklanki nadają napojowi wyjątkowy aromat, a dodatkowo stanowią oryginalną dekorację. Berber whisky najlepiej smakuje tuż po zachodzie słońca, np. w jednej restauracji znajdujących się na dachach budynków otaczających plac Jamaa el Fna w Marrakeszu lub pod rozgwieżdżonym niebem w oazie pośród piasków Sahary po dniu spędzonym na grzbiecie wielbłąda. (Foto: travelwayoflife) Czytaj więcej>>>

Również w kategorii: Top 10 Maroko